EREĞLİ TİCARET BORSASI  TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ HİZMETLERİNE DEVAM EDİYOR

Ereğli Ticaret Borsası Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, ruhsal problem yaşayan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psiko sosyal destek hizmeti veren, Hastaların takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, Gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi yapan, Etkin ve ulaşılabilir bir hizmet sunan merkezdir.

Ereğli Ticaret Borsası Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, kütüphanesi, çok amaçlı salonu, 2 tane iş uğraşı odası, hasta müdahalele odası, spor salonu, grup terapi odası, bireysel görüşme odası ve  ekip toplantı odası ile hizmetlerine devam ediyor.

Psikiyatrist Uzman Dr. Dilşat BİNGÖL: ''Toplum Temelli Ruh Sağlığı anlayışı; hastaların işlevselliklerindeki azalmanın önüne geçilmesi, takip ve tedavilerinin sürdürülmesi amacıyla; hastanın evinde, mahallesinde veya işyerinde temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamayı, sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirmeyi ve gerekli destek sistemlerini devreye sokmayı hedefler.

Ülkemizde Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı (2011) oluşturulmuştur. Bu eylem planında ağır ruhsal hastalıklar için hastane merkezli hizmet modelinden toplum temelli hizmet modeline geçileceği duyurulmuştur ve toplum ruh sağlığı merkezleri açılmaya başlanmıştır .
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi nedir?
Ruhsal problem yaşayan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psiko sosyal destek hizmeti veren, Hastaların takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, Gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi yapan, Etkin ve ulaşılabilir bir hizmeti sunan merkezdir.

• Sürekli ruhsal hastalığı olan ve tedavi alan hastalar (şizofreni, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, şizoaffektif bozukluk tanısı alanlar),
• Hastanede tedavisi tamamlanan ve TRSM’den hizmet alması uygun olan hastalar,
• Geçmişteki hastane kayıtlarına bağlı olarak yapılan ev ziyaretlerinde tespiti yapılan hastalar,
• Hekimlerin poliklinikleri esnasında tespit ettikleri uygun hastalar,
• Hastanede bulunan TRSM polikliniğinde ilgili psikiyatri uzmanınca değerlendirildikten sonra sağlık kurulu raporu ile merkezimizde takip altına alınmaktadırlar.

Merkezimizde her uzman (psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hemşire) hasta ile ilk görüşmeyi kendi mesleki çerçevesinden değerlendirmek amacıyla ayrı ayrı yapmaktadır. TRSM ekibi içerisinden bir uzman ilk görüşmenin ardından hastanın vaka danışmanı olur ve her hastaya bir vaka danışmanı atanmak zorundadır. Vaka danışmanı ve ihtiyacı olan diğer uzmanlar ile birlikte hastaya bir yıllık bakım planı yapılır. Bakım planı içerisinde hastanın her türlü psikososyal ihtiyacı bulunur. Ruhsal rahatsızlığı olan hastalarımızın en önemli sorunu toplum içerisinde dışlanmaya maruz kalmaları ve kendilerini toplumdan uzaklaştırmaları neticesinde kabuğuna çekilip evden çıkmamakta ve toplum desteğinden mahrum kalmaktadırlar.
TRSM’ nin en önemli amaçlarından birisi hastaların hayatlarını idame ettirebilecek düzeye gelmelerini ve damgalanmaya karşı toplumu bilgilendirerek hastaların sosyalleşmesini sağlamaktadır.

- Kayıtlı hastaların tedavi ve takibinin yapılması.
- Hasta ve ailelerine hastalıklar, tedavi düzenliliği ile ilgili psikoeğitimler belirli aralıklarla verilmesi,
- Gezici ekiplerin hastayı evinde ziyaret etmesi,
- Rehberlik hizmeti ve damgalama karşıtı çalışmalar, açık lise ve ortaokul bitirme sınavlarına yönelik eğitim çalışmaları yapmak, engelleri hakları ve engellilerin yararlandığı hizmetler konusunda bilgilendirme yapmak , E-KPSS hazırlık ve istihdamlarının sağlanması,

Halk Eğitim Merkezi , Gençlik Merkezi , diğer kurumların ve STK’ ların desteği ile Sosyal etkinlik ve iş uğraşı terapisi kapsamında takı tasarım, el becerisi, resim, bahçe, mutfak, keçe sanatı kursları, spor faaliyetleri, sinema, tiyatro, gezi ve piknik etkinleri düzenlenmektedir'' dedi.

Editör: Haber Merkezi