VARSIN DÖNSÜN DÖNME DOLAPLAR VARSIN DÖNSÜN DÖNME DOLAPLAR

Genel Kurulda Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünün tümü üzerinde konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, milletvekili sayısının önce ittifak oyuna göre dağıtılması uygulamasının temsilde adaletsizliğe yol açtığını, milli irade tercihini sakatlayan sonuçlar ortaya çıkardığını dile getirdi.

24 Haziran 2018 seçimlerinde 30 ilde bu sonuçların görüldüğüne işaret eden Kalaycı, "Büyük bir adaletsizlik olduğu çok açıktır. Seçmenin tercihi sapma göstermekte, temsilde adalet ilkesi zedelenmektedir. Ayrıca milletvekili sayısının önce ittifak oyuna göre dağıtılması uygulamasının sağladığı pazarlık imkanı, ittifaklarda yer almak için yeni partileşmeleri teşvik etmektedir." değerlendirmelerinde bulundu.

Teklifin temsilde adaleti ve milli iradenin tercihinin doğru olarak yansıtılmasını sağlamayı amaçladığını dile getiren Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanun teklifiyle Cumhur İttifakı lehine değişiklikler yapıldığı yönünde asılsız ve mesnetsiz boş iddialar ileri sürenler bulunmaktadır. 2023 Haziran ayında yapılacak seçimlerde iktidar için milletimizden gerekli desteği alma konusunda umutsuz olanların seçmeni etkilemek maksadıyla bu yönde algı oluşturmak istedikleri anlaşılmaktadır. Aslında Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısını arttırmak ve AK Parti iktidarını devam ettirmek için böyle bir değişikliğe gittiğinin söylenmesi, kendilerinin 2023 Haziran seçimleri için hiçbir iddialarının olmadığının itirafı dışında başka bir anlam taşımamaktadır. Zira milletvekili hesabında uygulanan D'Hondt sistemi aynen devam etmekte olup her seçim çevresinde siyasi partilerin aldıkları oylara göre bu sistem uygulanarak milletvekili dağılımı yapılacaktır."

Siparişle yapılan yanıltıcı anketlere ilişkin konuşa Kalaycı, "Milletimiz doğru ile yanlışı birbirinden ayırabilecek en güçlü hakemdir. Siparişle çalışan kamuoyu araştırma şirketlerinin abuk sabuk anketleri neyi söylerse söylesin 2023 Cumhur İttifakı'nın, Türk milletinin zafer yılı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi