DSYB'den Ereğli'ye Dev Yatırım

Konya DSYB tarafından Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde geçtiğimiz yıl temeli atılan Et Entegre Tesisi Mayıs ayı içerisinde faaliyete geçecek. Avrupa Birliği standartlarında bir tesisi Ereğli’ye kazandırmanın onur ve mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, “Üreticimizin öz sermeyesi ile yapımı gerçekleştirilen tesisimizden sadece Ereğlili üreticiler değil, çevre il ve ilçe üreticileri de yararlanacak, ülke ve Ereğli ekonomisine katma değer sağlayacaktır” dedi.
Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız yapım çalışmaları devam eden Et Entegre Tesisi ve Süt Toplama Merkezini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Birlik Başkanı Yıldız, Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde 30 bin m2 alan üzerinde Et Entegre Tesisinin 10 bin m2 alan üzerine inşa edildiğini ve 5 bin 500 m2 kapalı alana sahip olduğunu, Süt Toplama Merkezinin de 3 bin 500 m2 alan üzerinde 550 m2 kapalı alana sahip olduğunu kaydetti.
Süt Toplama Merkezinin günlük 250 ton süt toplama kapasitesine sahip olduğunu belirten Yıldız, çiftlik sütlerinin sanayici tarafından alındığını çiftlik dışından gelen sütlerin bu merkezde toplandığını ve sanayiciye dağıtımını yaptıklarını ifade etti.
Üreticilerin mağdur olmaması için çalıştıklarını ve hedeflerinin üreticinin yüzünü güldürmek olduğuna vurgu yapan Yıldız, “Her iki yatırımda DSYB’nin öz kaynakları ile yapılmıştır. Bir kuruş kredi kullanmadan bu projeleri hayata geçirdik. Bunu nasıl başardığımızı soruyorlar, cevap çok basit son derece disiplinli ve güçlü bir mali yapı oluşturduk. Her bir kuruş üreticimize ait ve biz her bir kuruşun hesabını verecek şekilde çalışıyoruz. Üreticimizi koruyan bir yapı önceliğimiz olmuştur. Bu yapı ürünleri en iyi şekilde değerlendirip farklı hizmet modeline dönüştürmektir. Şu an üreticilerimiz Ocak, Şubat, Mart-Nisan ayları süt ücretlerini ödedik ve ödemeye devam ediyoruz. Sadece toplama sütte ara nakliye girdiği için bir düşüş yaşandı. 3 TL’nin üzerinde sütlere ödemeleri yapıldı” dedi.
Sosyal medya üzerinden kendilerine yönelik ‘verdiğiniz sözler ne oldu’ gibi ifadeler kullanıldığını kaydeden Birlik Başkanı Edip Yıldız, “Bizim sözümü senettir. Sözümüzün her zaman arkasındayız. Bizlerin hizmet anlayışı üreticilerimizin beklentilerine karşılık vermek ve onların hem süt hem de et ürünlerine katma değer sağlamaktır. N1 satış mağazalarımızda üretimini yaptığımız yoğurt, peynir, süt, ayran satışlarımız ile katma değer sağlıyoruz. Süt Toplama Merkezimizi daha da genişletmeyi planlıyoruz. Süt tozu ünitemiz hazır. Kutu ve şişe süt üretimi bantlarımızı aldık. Kapasitemizi artırmak ve üreticimizin yüzünü güldürmek istiyoruz” diye konuştu.
DSYB’de ilk yola çıktıklarında, “Konya doğru ellerde hayvancılığın başkenti olur demiştik” diyen Yıldız, “O gün üreticilerimize ne söz vermişsek bugün o sözleri yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Konya DSYB 13 bin üyesi ile Türkiye’nin en büyük birliğine sahiptir. Yaptığımız işler bakımında Türkiye’de böyle bir birlik yapısı yok. Bir taraftan suni tohumlama, küpeleme, ultrasyon vb hizmet edeceksiniz bir yandan da üreticinin hem sütünü hem de etini değerlendirerek farklı bir üretim modeli ortaya koyacaksınız. Bu anlayışımız ile şu an dünyada özel ve örnek bir birlik konumundayız. Biz gücümüzü üreticimizden alıyoruz. Bizde üreticilerimizin yüzü gülsün, haksızlığa uğramasın diye bu yatırımları yapıyoruz. 2 yıl önce Karapınar’da arazi alarak yem fabrikası için ilk adımı attık. İnşallah bu tesisisin yapımına da en kısa sürede başlayıp üreticimize ucuz ve kaliteli yem sağlamayı hedefliyoruz. Konya üreticisine yakışan hizmet yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yıl temeli atılan Et Entegre Tesisin Mayıs ayı içerisinde tamamlanmasını hedeflediklerini kaydeden Yıldız, “Ereğli’ye modern bir tesis kazandırıyoruz. Yerli ve milli olarak tamamen üreticiye ait bu tesis sosyal donatıları, kesim ve depolama bölümleri ile yakın zamanda üreticilerimizin hizmetinde olacak. Kirli ve temiz kesim alanı, sakatat odaları, soğuk depolama yanında üreticilerimiz hayvanlarının kesilmesini kendileri de izleyebilecek. Arıtma tesisimiz ile de koku ve pis su atıklarını da gidereceğiz. Bu tesisimiz sadece üyelerimize değil, çevre il ve ilçelerden gelecek olan tüm vatandaşlarımıza açık olacaktır. Bu tesisimiz 10 milyon TL proje bedeli ile Ereğli’mize kazandırdığımız bir yatırımdır. Süt Toplama Merkezimiz de 2 milyon TL bir bedelle yapılmıştı” dedi.
Et Entegre Tesisinde ilk etapta minimum 30 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirten Yıldız, “Bu rakamın ucu açık. Şöyle ki, 2011 yılında 40 personel ve 30 aracımız varken bugün bu sayı 170 personel ve 100 araca çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim