Bir ilçenin il olabilmesi için nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterland ve ekonomik çeşitlilik gibi birçok göstergenin bir arada değerlendirilmesi gerekiyor. Büyük ilçeler kendilerinin il olmasını istiyor. Peki, hangi ilçeler il olmaya aday?

Konya'dan sadece 1 ilçe aday

TÜİK'in açıkladığı son rakamlara göre bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyal-ekonomik koşulları gibi kriterler ele alındığında il olmaya en yakın ilçeler belli oldu.

Konya'dan sadece 1 ilçe aday gösterildi.

Kriterler ele alınarak aday gösterildi

Son yayınlanan rakamlara göre bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler belirlendi. Konya'da adı sürekli il olmakla ismi geçen Ereğli ilçesi kriterler ele alınarak aday gösterildi.

İl olacak ilçeler neye göre seçilir? 

Türkiye genelinde yapılan araştırmada, tek tek ilçeler ele alınarak ve çeşitli özellikleri değerlendirilerek, il olmaya aday ilçeler belirlendi. İl olmak için bir ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergenin değerlendirileceği belirtiliyor

Konya'da Ereğli aday!

Konya'nın toplamda 31 ilçesi bulunmaktadır. Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçelerin içinden sadece Ereğli aday olarak gösterildi.

İç Anadolu Bölgesi'nin Güneydoğu'sunda, Toros Dağları'nın eteklerinde kurulmuş olan Ereğli, Türkiye'nin en büyük ilçelerinden bir tanesi. Nüfusu ve ekonomik potansiyeli bakımından 30 civarında ilden daha büyük konumunda olan Ereğli ilçesi, tarihi özellikleri ve doğal güzellikleri ile de dikkat çekiyor.

EREĞLİDE YAŞANAN SALGININ SEBEBİ EREĞLİDE YAŞANAN SALGININ SEBEBİ

Ereğli nufusu

Ereğli İlçesi nüfus olarak son verilere göre 30.12.2022 tarihi itibari ile 87 mahallesi olup 150 bin 978 kişinin yaşadığı bir yerleşim yeri. Halkapınar, Emirgazi ve Ayrancı İlçelerinin çevresinde olan Ereğli, son birkaç yıl içerisinde özellikle sanayileşme alanında hızlı adımlar attı.

İLÇELERİN İL OLMA ŞARTLARI

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999'a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıktı.

- Nüfusun 100 binden fazla olması

- İl merkezine en az 30 kilometre uzaklık

- Mevcut şehirleşme

- Ulaşım durumu

- Hinterlant

- Ekonomik çeşitliliği

- Eğitim durumu

İl potansiyeli olan 67 ilçe belirlendi

İl olma potansiyeli yüksek 67 ilçe ise şöyle:

Lüleburgaz, Çerkezköy, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Konya Ereğli, Bandırma, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Tavşanlı, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Zonguldak Ereğli, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Viranşehir, Suruç, Ergani, Akçakale, Nizip, Bismil, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Patnos, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba.

(Mustafa İlker Şen)

KAYNAK:YENİKONYA.COM

Editör: Haber Merkezi