Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu’nda yapılan açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı, Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el-Faysal el Suud, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cezayir Başbakanı Eymen bin Abdurrahman, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, ülkelerin spor bakanları, federasyon başkanları, sporcular, çok sayıda protokol üyesi ile vatandaşlar katıldı.

AÇILIŞ MUHTEŞEM BİR GÖRSEL ŞÖLENE SAHNE OLDU

Uzun süre hafızalardan silinmeyecek muhteşem bir görsel şölen sunan tören öncesinde Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları’nın gösteri uçuşunu sporseverler ilgiyle takip etti. Saha zemininde sergilenen Türkiye'nin güzellikleri ile Türk bayrağı koreografileri de büyük alkış aldı. Göz alıcı ışık ve havai fişek gösterilerinin yer aldığı açılışta çeşitli koreografiler sahnelendi. Halk oyunları gösterisinin de büyük ilgi gördüğü gecede en fazla beğeni toplayan gösterisi ise dronelarla yapılan Mevlana silueti oldu. İslam dünyasının önemli müzisyenlerinden Maher Zain de 5. İslami Dayanışma Oyunları'nın açılış töreni öncesinde konser verdi.

OYUNLARIN AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPTI

56 ülke takımlarının geçit törenini izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi temsil edecek sporcuların geçit törenini ise ayakta takip etti. Stadı dolduran vatandaşlar 461 Türk sporcuyu büyük bir coşkuyla karşıladı. Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın da ilgiyle takip ettiği organizasyonun açılışında Konya’dan tüm dünyadan kardeşlik mesajları verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunların açılışını besmele ile yaptı. Erdoğan, “5. İslami Dayanışma Oyunları spor faaliyetlerini başlatıyorum. Tüm emeği geçenleri şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

“TÜM İSLAM ALEMİNE YARAŞIR BİR ORGANİZASYONA İMZA ATACAĞIZ”

Açılışta konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sporun çok önemli anlamları olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “İnşallah sadece şehrimize ve ülkemize değil, tüm İslam alemine yaraşır bir organizasyona imza atacağız. Biliyoruz ki uluslararası spor organizasyonlarının sadece sportif etkinlik olmaktan öte anlamları var. Sporun birleştirici gücü böyle organizasyonlarda daha fazla ön plana çıkıyor. Ülkelerimiz arasında bağın ve kardeşliğin gelişmesine vesile oluyor. Zira yeryüzü bugün barış ve esenliğe, selamete, kardeşçe birbirinin hukukunu korumaya hasrettir. Aşk ve sevginin vatanı, hoşgörünün temsilcisi Hazreti Mevlana’nın şehri Konya’dan bir kez daha duyurmak isteriz ki hayat dini olan İslam, barış ve esenlik ile eş anlamlıdır. Oyunlar da ilhamını ve ışığını İslam’ın bu barış ve kardeşliğe davet eden evrensel kutlu çağrısından almaktadır.”

KONYA 2021 UNUTULMAYACAK BİR SPOR ŞÖLENİ OLACAK

Kasapoğlu, oyunları düzenlemek için büyük bir gayret ve heyecanla çalıştıklarını anlatarak, “Hem oyunlar boyunca kullanılacak hem de oyunlardan sonra ülkemiz ve dünya sporcularına hizmet edecek muhteşem eserleri Konya’mıza ve ülkemize kazandırdık. Tüm dünyaya İslam ülkelerinin sportif organizasyonlar alanındaki yetkinliğini gösterebilmenin gururunu yaşamaktayız. İnşallah tüm bu gayretlerin sonucunda Konya 2021, unutulmayacak bir spor şöleni olacak. Dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye’ye gelen siz değerli misafirlerimiz, inşallah ömür boyu mutlulukla anacağınız hatıralarla ülkemizden ayrılacaksınız." diye konuştu.

“4 BİN SPORCUYU BİR ARAYA GETİREN TÜRKİYE'Yİ TEBRİK EDİYORUM”

İslami İş Birliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, İslam ülkelerinin bir araya gelmesinin önemli olduğunu belirterek, “İslam ülkelerinin dayanışması ve bir araya gelmesi, insanların tanışması ve kaynaşması adına bu tür organizasyonlar önemli rol oynamaktadır. Yine aynı şekilde İslam İşbirliği Örgütü üye ülkelerinin gençliği ve sporun ilerlemesine olan bağlılığının bir kanıtı olarak, İslami coğrafyadaki insanları bir araya getirmek ve İslami değerleri pekiştirmek adına önemli bir adım atmış olduk. Burada 4 bin sporcuyu bir araya getiren Türkiye'yi tebrik ediyor ve İslami dayanışmanın somut bir örneği olması nedeniyle dünyanın en önemli spor etkinlikleri arasında sayılan bu etkinliği düzenlediği için teşekkür ediyorum.” açıklamasını yaptı.

“BUGÜN TEK BİR BAYRAK ALTINDA, DAİMİ KARDEŞLİK ETRAFINDA BULUŞUYORUZ”

ALTAY EREĞLİ’YE 650 MİLYONLUK YATIRIM ALTAY EREĞLİ’YE 650 MİLYONLUK YATIRIM

Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) Başkanı ve Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el- Faysal el Suud ise yaptığı konuşmada, “Bugün bu önemli toplantıda tek bir bayrak altında, daimi kardeşlik, büyük bir hedef etrafında buluşuyoruz. Çünkü İslam'dan daha yüce ve daha barıştan daha güzel bir din yoktur. Çünkü İslam ilk yıllarından itibaren spora özendirmiş, yüzmeye, atıcılığa ve at biniciliğine insanları desteklemiş ve onları bu sporları yapmalarına bir şekilde rehberlik etmiştir. Bu büyük buluşmaya katılan her sporcu gerçek rekabetin temiz yüzünü ve sahip olduğu büyük spor değerlerini ortaya koyacaktır. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederim. Katılan tüm sporculara bol şans ve başarılar dilerim.” diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslami Dayanışma Spor Federasyonu üyesi 56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katıldığı organizasyon 18 Ağustos’ta gerçekleştirilecek kapanış programı ile sona erecek.

Editör: Haber Merkezi