Toroslar’ın Suyu Ereğli Ovası’na Akacak

Delimahmutlu Projesi kapsamında, Toros Dağları’nın içinden geçecek bir sistemle dağlardaki su kaynaklarının Ereğli Ovası’na aktarılması planlanıyor. Bu sayede bölgedeki tarım arazilerinin kuraklıktan korunması ve tarımsal verimliliğin artırılması hedefleniyor. Başkan Çelik, “Bu proje Ereğli için sadece bir yatırım değil, bir yaşam meselesidir. Eğer bu suyu Ereğli’ye getiremezsek, önümüzdeki yıllarda ovada ürün yetiştirmek imkânsız hale gelebilir” dedi.

"Süt Üreticilerimiz Hakkını Alamıyor"

EREĞLİDE TARIM BULUŞMASI
EREĞLİDE TARIM BULUŞMASI
İçeriği Görüntüle

Basın toplantısında gıda üretiminin diğer alanlarına da değinen Başkan Abdullah Çelik, süt üreticilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara özellikle dikkat çekti. Süt fiyatlarının maliyetlerin çok altında olduğunu belirten Çelik, “Bugün süt üreticilerimiz adeta zararına üretim yapıyor. Yemin, elektrik ve bakım giderlerinin bu denli arttığı bir dönemde litresi 20 TL’ye mal olan süt, üreticiden 15-16 TL bandında alınıyor. Bu durum sürdürülebilir değil” dedi.

Çelik, birçok küçük ve orta ölçekli süt üreticisinin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını, üretimden çekilen üretici sayısının her geçen gün arttığını kaydetti. “Üreticimiz emeğinin karşılığını alamazsa, hayvancılığı nasıl sürdürecek? Girdi fiyatlarına paralel olarak süt fiyatlarının da güncellenmesi şart” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

"Çiftçiye Destek Olmadan Gıda Güvencesi Sağlanamaz"

Açıklamasında genel tarım politikalarına da değinen Çelik, kuraklık tehdidi, düşük alım fiyatları ve destek eksikliği gibi nedenlerle çiftçilerin zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Tarımsal üretimin stratejik önemde olduğunu vurgulayan Çelik, “Çiftçimize sahip çıkmazsak, yarın gıda güvenliğimizden söz edemeyiz. Suya erişimin zamanında ve düzenli olması kadar, üreticinin alın terinin de karşılığını alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ereğli Ziraat Odası’nın hem Delimahmutlu Projesi’nin hayata geçmesi hem de çiftçinin ekonomik sorunlarına çözüm bulunması için çalışmalarını sürdüreceği bildirildi. Başkan Çelik, “Bugün çiftçiyi desteklemek, yarının gıda krizini önlemektir” diyerek sözlerini tamamladı.