Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Özkoç, oda yönetimi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, oda ile ilgili merak edilen tüm soruları cevapladı.

8 Ekim 2022 tarihinde seçime gidecek olan Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nın seçim tarihini ilçe seçim kurulunun belirlediğini söyleyen Özkoç, oda ile ilgili olarak kamuoyunda merak edilen tüm soruların da yanıtını verdi.

Mahmut Özkoç’un açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

-28 Yıldır Seçimler İlk Defa Zamanında Yapılıyor-

“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı tüm oda ve borsaların seçimleri, 4 yılda bir Ekim-Kasım döneminde yapılır. 7 dönemdir yapılan seçimlerin hepsi ertelenmiş seçimler olarak yapılmış. 7 dönemdir ilk defa bu yıl seçimler vaktinde yapılıyor. Biz de oda seçimleri için ilçe seçim kuruluna başvurduk ve bize seçim tarihi olarak 8 Ekim tarihini verdi. Seçim tarihini aldıktan sonra odamıza kayıtlı 1.750 üyenin tamamına mesaj yoluyla seçim duyurusu yapacağız. Gruplanma ve meslek komitelerinin oluşumu ise önümüzdeki günlerde şekillenecek”

-4 Yıllık Çalışmaların Değerlendirilmesi-

“Oda başkanlığı görevine geldiğimizde ilk faaliyetlerimizden birisi, fiziki olarak yetersiz halde bulunan oda binamızı değiştirdik. Galericiler sitesinde yer alan ve odamıza daha önceki dönemlerde kazandırılmış arsa ile; adliye binası arkasında bulunan ve kamu binası için tahsis edilmiş arsayı takas yaptık. Adliye arkasında bulunan ve kamu binası için ayrılmış olan arsa, bizim arsamızın 4’te üçünü karşıladı. Geriye kalan 4’te 1’in ise hissesi (800 Bin TL) odamıza ödendi. Odamızın eni binasını da, takas ettiğimiz arsa üzerine 1 buçuk yılda 4.5 milyon lira maliyetle inşa ettirdik. Odamızın eski binasını da 9 milyon 610 bin liraya satışını yaptık. Oda olarak Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelerimiz için hazırladığımız yardımları her yıl Kızılay aracılığı ile adreslerine ulaştırdık. Kızılay’da bu yıl meydana gelen aksaklık nedeni ile bu yılki yardımlarımızı sosyal yardımlaşma aracılığı ile gerçekleştirdik. Öğrencilerimize eğitim yardımlarımız kapsamında bu yıl 100 bin liralık eğitim desteğini Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığı ile öğrencilerimize ulaştırdık. Pandemi sürecinde öğrencilerimizin uzaktan eğitim sürecine destek olmak için 100 adet tablet dağıtımı gerçekleştirdik. Yine pandemi sürecinde hastanemizin eksiklerinin giderilmesi noktasında, eksik tıbbi malzemeleri temin ettik. Pandemi döneminde esnaflarımıza 18 milyon liralık nefes kredisinin kullandırılmasını sağladık”

-Yeni Binanın İnşa Edilmesinde Ereğlili Firmalardan Alışveriş Konusu-

“Yeni binamızın yapımında, özellikle mobilyaların temin edilmesi noktasında Ereğlili firmalardan alışveriş yapmadığımız yönünde eleştirilere maruz kaldık. Oda binamızın iç dekorasyonunda Ereğli’de üretilen ve Ereğli’den temin edebileceğimiz tüm ürünleri Ereğlili esnaflarımızdan aldık. Ancak Ereğli’de üretilmeyen ve Ereğli’de satılmayan malzemelerimizi de dışarıdan almak zorunda kaldık. Odamızın büro mobilyaları için Ereğli’de birçok işletmeden fiyat istedik. Kendileri üretmedikleri ve satışını yapmadıkları için başka kentlerden fiyatlar alarak bize yüzde 25 daha üst rakamda bir farkla fiyat verdiler. Biz de doğrudan Ereğli dışından temin ettik.”

-Yatırımcılara Ereğli Organize Sanayiinde Yer Verilmediği İddiası-

“Bazı yatırımcı arkadaşlarımız, Ereğli Organize Sanayiinde kendilerine yer tahsis edilmemesi nedeni ile başka kentlere yatırım yaptıklarını iddia ediyorlar. Durum kesinlikle öyle değil. İkinci Organize Sanayi bölgesinde elektrik ve doğalgaz altyapısı yoktu. Elektrik altyapısı yapıldıktan sonra arsa satışlarına başlandı. Bu süreçte Ereğli Organize Sanayiine bisküvi fabrikası kurulması için bizden arsa talep edildi ve arsa fiyatlarında indirim yapılmamız istendi. Ereğli’ye yatırım olsun, istihdam sağlansın düşüncesi ile, Lark Gıda ve Bisküvi fabrikasının kurulması için 12.500 lira değerindeki arsayı, fabrika kurulduktan sonra en az 500 kişi istihdam edileceğine dair taahhüt ile 8.500 liradan sattık. Kendisine arsa verilmediğini iddia edenler, işçi istihdam etme taahhüdünü de kabul etmeyerek, Lark Gıda’ya verilen fiyattan arsa talep ettiler. Önce kabul etmedik, daha sonra kabul ettik. Bu sefer de, kurulacak olan tesisin elektrik alt yapısını bizim karşılamamızı istedi. Ereğli’de istihdam sağlansın da biz feragat etmiş olalım diye elektrik alt yapısını karşılamayı da kabul ettik. Bu sefer, doğalgaz alt yapısını da bizim karşılamamızı istedi. Organize sanayi alanına kurulacak olan tesisin alt yapılarını yatırımcı yapar. Biz bu yatırımcı arkadaşların şartlarını kabul ettik, biz kabul ettikçe yeni şartlar öne sürdüğü için yatırım yapılamadı”

“Biz, Ereğli’de yatırım olsun diye kapı kapı gezdik. Adana’da faaliyet gösteren Oğuz Gııda’yı Ereğli’ye kazandırmak için mücadele ettik. Ve yatırımların gelmesi noktasında elimizden gelen tüm imkanları sonuna kadar kullandık. Bugün ise Organize Sanayiinde boş olan arsamız yok. Tüm arsalar satılmış durumda. Boş gibi görünen arsalar ise kamu alanı, yeşil alan, park gibi sosyal alanlara tahsis edilmiş arsalardır”

“Satın alınan arsaların üzerinde yatırım veya tesis kurulması konusu, yasal bir süreçtir. Arsa alındıktan sonra yatırımcının yatırım planı için 2 yıl, inşaat planı için de 2 yıl olmak üzere 4 yıl yasal süresi var. Devlet pandemi süreci nedeniyle de bu sürece 2 yıl daha ekledi. Yatırımcının süresi 6 yıl oldu. 6 yılın dolması ile birlikte yatırımlar da yapılmış olacak”

-Organize Sanayiinin Genişletilmesi İçin Girişimlerimizi Yaptık, Komisyonu Bekliyoruz-

“Ereğli Organize Sanayiinin genişletilmesi için önceki tarım bakanımız döneminde başvurumuzu yaptık. Tarımsal alanın sanayi alanına dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini belirttiler. Genişlemesi düşünülen alanın vasfını yitirmiş mera arazisi olduğunu belirterek yeniden başvuru yaptık. İnceleme için komisyon göndereceklerini bildirdiler. Şu an komisyonun gelmesini bekliyoruz” dedi.

Haber: Ereğli Ajans - Mesut Şahin

Editör: Haber Merkezi