İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş ve çevre illeri etkileyen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası uluslararası yardımı da içeren 4. seviyede alarm durumu ilan ettiklerini açıkladı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, birçok çevre ilde de hissedildi.

Birçok ilden göçük ihbarı ve görüntüleri gelirken, afetle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk olarak şu bilgileri verdi:"Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Şu ana kadar 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6.6. Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz."

"Hayatını kaybeden vatandaşlarımız var""Türkiye'nin birçok noktasından arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk ediliyor, biz de bakan arkadaşlarımızla bölgelere gideceğiz. Vatandaşlarımızın bulunduğu yerlerde araçları hareket ettirmemeleri önem taşımaktadır. Önceliğimiz, enkaz altından kurtarılmaları ve hastaneye sevk edilmeleridir. Kargo uçaklarımız hazır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız var."Bakanlık, "Nakliye uçakları göreve hazır. Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gidiyor" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve birçok ilde hissedilen depremle ilgili teyakkuz haline geçti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sarsıntının hissedildiği illerde bulunan birliklerin etkilendiği belirtildi.

"Birliklerimiz etkilendi"

Kriz merkezinin oluşturulduğu belirtilen açıklamada, nakliye uçaklarının göreve hazır olduğu kaydedildi:Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Milli Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır.

"Nakliye uçakları göreve hazır, Akar bölgeye gidiyor"TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Mısır, Lübnan, Suriye ve Irak'ta da güçlü bir şekilde hissedildi.

Bölgedeki AA muhabirleri ve sarsıntıya tanık olanlardan alınan bilgilere göre, Mısır'ın başkenti Kahire ve çevresinde hissedilen deprem, yaklaşık 30 saniye kadar sürerken halk arasında büyük endişe yarattı.

BELEDİYEDEN 23 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ VE KONSERİ BELEDİYEDEN 23 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ VE KONSERİ

Lübnan'ın başkenti Beyrut başta olmak üzere, ülkenin tümünde hissedilen depremden dolayı evlerinden çıkan birçok kişi geceyi arabalarında geçirdi.

Irak'ın başkenti Bağdat ve Diyala'da da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı.

Deprem güçlü bir şekilde Suriye'nin başkenti Şam'da, Lazkiye'de Halep'te ve ülkenin kuzeyindeki birçok bölgede hissedildi.

Suriye'de 427 can kaybı

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde Suriye'nin çeşitli bölgelerinde en az 427 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

Deprem nedeniyle Suriye'nin İdlib iline bağlı Armanaz beldesindeki bir bina yıkıldı. Sivil savunma ekipleri ve Bölge sakinleri, yıkılan binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlattı.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezde meydana gelen ve birçok çevre ilde de hissedilen depremde tarihi eserler de hasar aldı.

Kahramanmaraş'ta 7.4 ve Gaziantep'te 6.5 ile 6.4 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.

Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kale Gaziantep'in merkezinde bulunuyor

Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan şehrin sembollerinden biri olan tarihi Gaziantep Kalesi, depremde kısmen yıkıldı.

Kalenin güneydoğusunda bulunan burcun ve etrafındaki şeridin hasar aldığı tespit edildi.

Kalenin Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı biliniyor. Kalenin, tarih boyunca birçok kez restore edildiği ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile aldığı da edinilen bilgiler arasında.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Sabah saat 4.17'de yaşanan deprem; Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ı da sarstı.

Bütün kentlerde yıkılan binalar ve enkaz altında kalan vatandaşlar var.

Yüzlerce ölü, binlerce yaralı var 

AFAD'dan yapılan açıklamada; 284 kişi depremde can verdi, 2 bin 323 kişi yaralandı.

Büyük yıkımla karşı karşıya kalan illerdeki vatandaşlar evlerine giremezken, yetkili ağızlar sık sık son gelişmeleri paylaşıyor.

10 ilde 1 hafta okullar tatil

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, okulların tatil edildiğini duyurdu.

Oktay, "Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil ama sonrasıyla alakalı bakanımızla değerlendireceğiz." dedi.

Editör: Haber Merkezi