programa Kaymakam Edip Çakıcı, Belediye Başkan Vekili Mehmet Arıcan, İlçe Jandarma Komutanı Esat Can Öztürk, MHP Ereğli İlçe Başkanı Musa Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Veysel Gönülal, İYİ Parti İlçe Başkanı Amil Acar, Gençlik ve İlçe Spor Müdürü Cumali Özince, STK temsilcileri ve misafirler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program AKD Şube Başkanı Ali Helvacı’nın konuşmasıyla devam etti. Geleneksel olarak düzenlenen Aşure programına katılanlara teşekkür eden Helvacı Muharrem Ayı hakkında bilgiler aktardı.

Helvacı; “Sizlere Muharrem Ayı’nın önemi hakkında bilgiler aktarmak istiyorum. Kelime kökeni açısından Muharrem Mahrem, ve Haram anlamı taşıyor. Türkçeleştirirsek, ‘Yasak Ay’ manasındadır. Bu yasaklar binlerce yıldan bu yana uygulanmakla birlikte, İslam Topraklarındaki süren kargaşalar ve kavimler arasındaki savaşların da çok olması nedeniyle, daha da anlam kazanmış ve Muharrem ayına özel bir önem verilmiştir. Hacı Bektaş Veli Orucu, tüm fena işlerden ömür boyu el çekmek olarak açıklar. Muharrem ayı bizler içinde farklı bir öneme sahip; Oruç tutulan ilk on gün içinde aynı zamanda Kerbela topraklarında Haram ay olmasına rağmen bir katliam yaşandı. İmam Hüseyin ve 72 yareni bu 10 gün içinde katledildiler. Bu nedenle Oruç tutmanın yanı sıra bu ay aynı zamanda Yas olarak kabul edilir. O günden sonra her Muharrem ayında bizler, Muharrem ayının ilk 10 gününü Matem Ayı olarak idrak ederiz. Bu 10 günlük süre içinde hiçbir hayvansal gıda alınmaz, hayvan kesilmez, cana kıyılmaz. Ve Kerbela’da meydana gelen olaylarda İmam Hüseyin’in ve 72 yareninin susuz bırakılması nedeniyle, saf su içilmez, düğün, eğlence gibi şeyler yapılmaz. Günümüzde daha çok bu ay Yas-Matem olarak idrak edilir. Ehl-i Beyt bendeleri olan toplumlar, bu ayda Yezidin zulmünü tüm dünyaya haykırır, İmam Hüseyin’e olan sevgi ve bağlılıklarını tekrar ederler” dedi.

“CEM EVLERİMİZE YAPILAN SALDIRILARI KABUL ETMİYORUZ”

BÜYÜKŞEHİRDEN EREĞLİ’YE BİLGEHANE BÜYÜKŞEHİRDEN EREĞLİ’YE BİLGEHANE

Muharrem Ayı içerisinde Cem Evlerine yapılan saldırıları da kınayan Helvacı; “Bizler günümüze baktığımızda ise yıllardır süre gelmiş, zulümlere, baskılara, katliamlara bakmaksızın dönemin devletlerine saygı göstermiş, devlete olan güveni sarsmamış ve devletlerin her zaman yanında olarak sürekli ne kadar önemli bir toplum olduğumuzu göstermiş durumdayız. Lakin toplum olarak bu süregelen baskılar zulümler ise yüz yıllar boyunca devam etmiştir. Alevi toplumunun kıymeti, Alevi erenlerinden, Alevi canlarından, Alevi öğretilerinden anlaşılması gerekiliyor. Bizler toplum olarak bulunduğumuz her devlete fayda ve yarar sağlamaktan başka bir şey yapmadık. Bu durum Cumhuriyet tarihi boyunca da devam etmiştir. Bizler Aleviler olarak ötekileştirilmek, kenarı itilmek istemiyoruz. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli mihenk taşlarındanız. Bizlerin yer almadığı veya kabul görmediği bir ortamda tüm renkler gri olarak kalacaktır. Bir sitemimde cem evlerimize gerçekleştirilen saldırılara yönelik olacak. Muharrem Ayı içerisindeyken Ankara’da ve başka yerlerde Cem evlerimize saldırılar gerçekleştirilmiş ve toplum olarak Kerbeladan bu yana yaşadığımız zulüm tekrar bizlere hatırlatılmaya çalışılmıştır. Cem evlerimize yapılan bu çirkin saldırıları kınıyor ve kabul etmiyoruz. Bilinçli bir topluma veya gruba mensup kimsenin böyle bir girişimde bulunmayacağını temenni ediyor ve birlik, beraberlik mesajlarını buradan yükseltmek istiyoruz. Bizler savaştan, kargaşadan ve bölünmekten yana olmadık olmamaya da devam edeceğiz. Bu vesile ile bizler din, dil, ırk ve renk ayrımı olmadan ilçemizden dünyaya sevgi ve hoşgörü penceresi açacağız. Bu yolda en büyük gücümüz Cumhuriyet ve laiklik olacaktır. Bu nedenle herkese elimizi uzatıyor, barış için, kardeşlik için Cumhuriyetimiz için el ele verelim, tek yürek olalım diyoruz” şeklinde konuştu.

Helvacı’nın konuşmasının ardından konuşma yapan Kaymakam Edip Çakıcı, Muharrem Ayı’nın önemi hakkında bilgiler aktararak tutulan oruçların kabul olması ve Aşure programı dolayısıyla AKD Ereğli Şubesi’ne teşekkür etti.

Konuşmaların ardından deyişler ve şiirler okundu. Deyiş ve şiirlerin ardından AKD Ereğli Şubesi tarafından hazırlanan Semah gösterisi düzenlendi.

Büyük bir ilgi ile izlenen Semah gösterisinin ardından Aşure dağıtımı ile program sona erdi.

Editör: Haber Merkezi