Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Talha Üzer, Konya’da yayın yapan Kanal 42’de katıldığı “Tarım Analiz” programında Ereğli ve bölge tarımını değerlendirdi. Programa Borsa Başkanı Zekeriya Ünlüde katıldı

Konuşmasında, üretim noktasındaki en büyük sorunun plansız üretim olduğuna dikkat çekti ve üretimde planlı uygulamaya geçilmesinin üretimi artıracağını söyledi.

Katıldığı programda, göreve geldiklerinden bu yana Ereğli ve kooperatif ortağı ilçe ve beldelerde yapılan hizmetlere de değinen Üzer, kooperatifin hizmet alanını da genişleterek yükselttikleri ciro oranlarının, üreticiye ucuz girdiler sağladığının da altını çizdi.

-Türkiye’nin En Büyük İkinci Kooperatifi Ereğli’de-

Türkiye’de cirosal anlamda en büyük kinci kooperatifin Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi olduğunu söyleyen Talha Üzer, kooperatifin temel görevinin, üretici ortaklarına ucuz girdili ve vadeli imkanlar sağlayarak üretimlerini devam ettirmelerine katkı vermektir. Biz, göreve geldiğimizden bu yana kooperatifin ana görevlerinin dışında da hizmet vermeye başladık. Tarımın yanı sıra günlük 150 ton civarında süt işlemeye başladık. Üreticilerimizin, alım garantili sözleşmeli üretim yapmalarını sağladık. Hububat, mısır ve Ayçiçek ürünlerini açıklanan referans fiyatların üzerinde alarak, üretimdeki satış sıkıntısını ortadan kaldırdık. Çevre merkezlerimizde satış ofisleri açtık. Ereğli’de ilki gerçekleştirerek lisanslı depoculuk faaliyetine başladık. Kooperatifimiz üyelerinin yararlandığı petrol ofisimizi hizmete sunduk. Buğday tohumlarımızı kendimiz üretip, kooperatif ortaklarımıza ucuz maliyetle tohumlar ulaştırıyoruz. Bu da üreticimizin kâr oranını yükseltti. Üretimde sürekliliği teşvik etti” dedi.

-Eleme Tesisleri ve Depo Hizmetleri Devam Ediyor-

Kooperatif olarak, ortak üreticilerin bulundukları bölgelere de yatırımlar ve hizmetler götürdüklerini de ifade eden Talha Üzer, “Akçaşehir kasabamıza tohum eleme tesisi ve depo kazandırdık. Sudurağı, Kazımkarabekir ve Hotamış bölgelerimizde üreticilerimizin faydalanacağı bir depo tesis ediyoruz. Karapınar Organize sanayinde almış olduğumuz arsa üzerine, ilçede olmayan bir hizmet kazandırmayı hedefliyoruz ve bu noktada da görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

-Planlı Üretim Modeline Geçmemiz Gerekiyor-

Talha Üzer, son yıllarda yaşadığımız olayların, tarım üretiminin önemini bir kez daha ortaya çıkardığına da değindiği konuşmasında, “Türkiye bir an önce planlı üretim modeline geçmelidir. Özellikle bölgemizde son yıllarda baş gösteren su sıkıntısı, İç Anadolu Havzası’nın bu uygulamada öncelikli olarak uygulanması gerekiyor. Bunun yanında, referans fiyatların hasat döneminde değil de ekim döneminde açıklanması gerekiyor. Böylelikle üreticilerimiz, ürettikleri ürünün önünü görerek daha fazla üretim yapacaklardır” dedi.

Editör: Haber Merkezi