Konya Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Konya dahil yüksek artışlardan söz ettiğimiz birçok ilimizde hızla başarı sağlayıp salgının seyrini kontrol altına aldık" dedi. 

" Hastanemiz yüksek teknolojiyle hizmet verecek"

Sağlık sistemi güçlü olan bir ülkenin geleceğinin de teminat altında olduğunun çok iyi görüldüğü bir zaman diliminde olduklarını belirten Bakan Koca şu ifadelere yer verdi: 

"İyi yetişmiş sağlık insan gücümüze, hizmet sunma ve eğitim verme adına müstesna katkı sağlayacak sağlık zincirimize bir halka daha ekliyoruz. Konya Şehir Hastanesi, şehir hastaneleri zincirlerimizin 16. halkası olarak halkımızın hizmetine sunulmaktadır.Anadolu’nun merkezinde sağlık hizmetinin, sağlık eğitiminin ve sağlık araştırmalarının önemli bir merkezi olacaktır. Konya ve civarına yönelik olarak önemli bir ihtiyaca cevap vermesini beklediğimiz 421 bin metrekare kapalı alana sahip 1250 yataklı hastanemiz, yüksek teknolojiyle donatılmış 49 ameliyathane, 240 yoğun bakım yatağı ile hizmet verecektir.Aynı anda 334 poliklinikte hasta muayene edilebilecektir. Şehir hastanemizin devreye girmesiyle diğer hastanemiz pandemiye ayrılmış ve şehrimizde hızlı bir rahatlama olmuştur."
 
"Salgının üstesinden gelmek bizim elimizde"

Bakan Koca: "Salgın nedeniyle ülke genelinde farklılıklar olsa da, hastanelerimizin yükü kısmen artmış durumda. Yitirmekten korktuğumuz ağır hasta sayılarımız zaman zaman artıyor.Bütün bunlar, gerekli kaynak ve alt yapıların yanında, titiz bir bakım, kesintisiz bir hizmet gerektiriyor. Bu yükü omuzlamış yetkin sağlık personelimizle iftihar ediyorum. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz ay içinde başta Ankara ve Konya olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde hasta sayılarında önemli artışlar oldu. Son bir aydır Anadolu’muzun çeşitli illerinde bölge değerlendirmeleri yaptık. Bütün sağlık teşkilatımız özveriyle uğraş verip bu gidişi durdurmayı başardı.Gördük ki alınan tedbirlerle hasta sayılarımız kısa sürede azalıyor. Bu da gösteriyor ki salgının üstesinden gelmek bizim elimizde. Bunu milletçe hep birlikte mücadele vererek başarabiliriz. Her bir vatandaşımız tedbirlere uyarak bu mücadeleye katkı verdi, vermeye de devam etmeli" fadelerine yer verdi. 

" Konya'da salgının seyrini kontrol aldık"

 Konya'da salgının seyrini kontrol altına aldıklarını belirten Bakan Koca sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Son haftalar içinde yapılan bölgesel müdahalelerin sonuçlarını gördük. Konya dahil, yüksek artışlardan söz ettiğimiz birçok ilimizde hızla başarı sağlayıp salgının seyrini kontrol altına aldık. Testlerin erken sonuçlanması, tedaviye daha erken başlanması, filyasyon ekiplerinin artırılıp filyasyon süresinin kısaltılması, temaslı takibi ve izolasyon, semptomlulardan hızla numune alınması etkisini bariz olarak gördüğümüz hususlardır.Ülke genelinde yoğun bir uğraş veriyoruz. Giderek artırdığımız filyasyon ekiplerimiz sahada. Aile hekimlerinin yanı sıra, birçok ilimizde çağrı sistemlerini devreye soktuk. Bunlar evleri arayıp semptom takibi yapıyor.Son bir ayda oluşturduğumuz, doktor ekipleri evlere giderek hasta takibi yapıyor"

 "Konya’da hasta sayısı son 3 hafta içinde yarıdan fazla azaldı"

Hasta sayısı son 3 hafta içinde yarıdan fazla azaldığını söyleyen Koca: "Bunu, hastanelerimizdeki yoğunluğun azalışından da anlamak mümkündür. Şu anda şehrimizde yatak doluluk oranımız % 46, yoğun bakım yataklarımızın doluluk oranı % 69, ventilatör doluluk oranımız % 25. Türkiye genelinde de düşüşlerimiz devam ediyor. Yataklarımızın % 44’ü, yoğun bakımlarımızın % 65’i dolu. Sağlığa yapılan yatırımların, güçlü alt yapımızın ve fedakarca çalışan sağlıkçılarımızın sayesinde salgınla mücadeleyi birçok ülkeden daha etkili yürüttüğümüze inanıyorum.

Konya Şehir Hastanesinin başta hemşerilerim Konyalılar olmak üzere, bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum"  iafdelerine yer verdi. 

Editör: TE Bilisim