Ereğli Şeker fabrikasında gerçekleştirilen programa, Türkşekerden, Genel Müdür Alkan’ın yanı sıra, Genel Müdür Yardımcısı Mesut Sönemezer, Tarımsal Üretim Daire Başkanı Sadık Serhat, Tarımsal Proje ve Tesisler Daire Başkanı Erkan İçöz, Özel Kalem Müdürü Haluk Öztürk, Genel Müdürlük Koordinatörü Cumhur Yıldırım, Ereğli Fabrika Müdürü Mevlüt Dülger, Ereğli Fabrikası Ziraat Bölümü Müdür Yardımcısı Abdullah Yurdaşer ile Ereğli İlçe Tarım Müdürü Orhan Soylu, Karapınar İlçe Tarım Müdürü Tayfun Gökçe, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Emirgazi Ziraat Odası Başkanı İmran Yaman, Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Talha Üzer, TMO Konya Bölge Müdürü Mehmet Taşkın, Ereğli Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özkoç, Karapınar Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kemal Sözen, Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Çavaş, Karapınar Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Ulusoy, Ereğli Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Havva Koyuncu, Karapınar Tarım Kredi Müdürü Ayşe Uzun ve Karapınar Tarım Kredi Başkanı Halil Özen katıldı.
Genel Müdür Mücahit Alkan’ın Yaptığı Konuşmanın Satır Başları:
Sektörün Lideriyiz
Tarım-sanayi bütünleşmesinin en başarılı örneklerinden biri olan Türkşeker, 6 Temmuz 1935’den bu yana faaliyetlerini kesintisiz şekilde sürdürüyor. Türkşeker bugün 15 Şeker Fabrikası, 9.500 çalışanı ve 50.000 çiftçisi ve yüzde 36 pay ile sektörün öncü ve en güçlü oyuncusu olma özelliğini devam ediyor.
Çiftçinin Mağdur Olmasını Önlemek En Temel Görevimizdir
Türkşekerin temel görevi çiftçinin gelirini artırmak ve piyasa ortamında mağdur olmalarının önüne geçmektir. Bu sebeple Ağrı, Erciş ve Kars Şeker Fabrikalarımızda çiftçilerimize 2020 yılı ürünü için şeker pancarı baz alım fiyatına ilave olarak baz alım fiyatının yüzde 10’u oranında “ÜRETİMİ TEŞVİK PRİMİ” verilmesi, ayrıca tüm fabrikalarımızda üretici pancarlarının bedele esas polar şeker varlığının yüzde 12’nin altında çıkması durumunda “BEDELİ ESAS POLAR ŞEKER VARLIĞI DEĞERİNİN yüzde 12” olarak kabul edilmesi kararı alındı.
Ayrıca 2010/11 kampanyasından sonra üretim faaliyetleri durdurulan Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden faaliyete geçirilmesi için gerekli çalışmalar hızla devam ediyor.
Pandemi Sürecinde Ülkemizin Alkol, Dezenfektan ve Kolonya İhtiyacını Karşıladık
Koronavirüs sonrası tarımın küresel rekabetin stratejik bir unsuru olarak öne çıktı. Bu süreçte dezenfektan ve kolonyaya dolayısıyla bunların ham maddesi olan etil alkole talebin artacağını öngöreren Türkşeker Eskişehir Alkol Fabrikasının üretim kapasitesini artırmış, günlük 35– 40 bin litre olan etil alkol üretim kapasitesi 10 bin litresi ham alkol olmak üzere toplam 60 bin litreye çıkardı.
Eskişehir Fabrikasının tam kapasite ile çalışmaya başlamasıyla birlikte etil alkol üretiminde yüzde 71 oranında artış sağlandı. Etil alkol üretimi ile kamu hastanelerimiz başta olmak üzere, kolonya ve dezenfektan üreticilerine destek olunmuştur. Ağustos ayı sonuna kadar sağlık sektöründe kullanılmak üzere toplam 8,5 milyon litre etil alkol üretimi hedefleniyor.
Hububat ve Gıda Sektöründe Fiyatların Dengelenmesi İthalatın Azaltılmasını Amaçlıyoruz
Türkşeker bu yıl bir ilke imza atarak, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak, ürün desenini çoğaltmak ve ithalatı azaltmak için “Sözleşmeli Tarım ile Münavebe Sistemi”ni hayata geçirdi.
Bu sisteme göre pancardan sonraki iki yıl aynı tarlada farklı ürün üretmek zorunda olan ancak diğer ürünlerin ekiminin yapıldığı dönemde hem ürününü yetiştirirken, hem de hasat ettikten sonra değerinde satmakta ciddi problemler yaşayan çiftçilere destek olmak amacıyla hububat üretimine başlayan Türkşeker, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi vererek, çiftçimizi krediye muhtaç etmeden, herhangi bir borca, faize veya kefile ihtiyaç duymadan üretimini yapmasını sağlamak üzere pancardan sonra ekecekleri ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını ödemeye başladı.
Sözleşmeli üretim ile; pancar çiftçilerinin münavebe alanlarında yetiştirecekleri arpa, buğday ve mısır için girdi temini ve bakım işlerinde maddi desteğin sağlanması, pancar ve diğer ürünlerde verimliliğin artırılması, ürün desenini çoğaltarak çiftçi memnuniyetinin sağlanması, üretici gelirlerinin artırılarak, köyden kente göçün azaltılması, gıda ürünlerinde, sürdürülebilir düşük enflasyonun sağlanması, tarımsal ürünlerde ithalatın azaltılıp ihracatın artırılması, Şirketimizin sözleşmeli üretim tecrübesi ve ürün alım garantisi ile gelecek yıllarda üreticilerimizin hububat ekimlerinin artırılması sağlanmış olacak.
Çiftçi Sanayici ve Üretici Kazanacak
Türkşeker, tarladan rafa felsefesiyle kuracağı dağıtım ağı, tüketicinin kaliteli ürüne, uygun fiyatla ulaşmasını sağlayacak.
Türkşeker, ürünü değerinde alarak ÇİFTÇİMİZİN, mamul üretimi için fabrikaların atıl kapasitesini değerlendirerek SANAYİCİMİZİN, tağşişten uzak sağlıklı ürünü raflara taşıyarak TÜKETİCİMİZİN kazanmasına ön ayak olacak.
Tarımda istihdam sağlayan Türkşeker, sanayi ve hizmet sektöründe de istihdama katkıda bulunacak.
Bu sayede tarımsal girdilerde finans maliyet olmayacak, alım garantisi, fiyat avantajı, zamanında ödeme, girdilerin toplu temini nedeniyle maliyeti düşecek (tohum, Gübre, ilaç, mazot vs.), bölgesel üretim planlaması ile hasat maliyeti düşecek, su kullanımının minimize edilmesine yönelik uygulamalar yapılacak, münavebeye uyum nedeniyle toprağın sürdürülebilirliği artacak, ithalatı yapılan ürünlere yoğunlaşılarak ürün deseni artırılıp, ithalat minimize edilecek, kimyevi gübre kullanımı minimize edilerek organomineral gübre kullanımı artırılacak, tarımsal ekipmanların optimum hale getirilmesi ve insan kaynağı planlaması ile çiftçilerimiz daha çok kazanacak.
Türkşeker, tüm bu faaliyetleri ile şeker sektöründe olduğu gibi, hububat ve bakliyat sektöründe de arz-talep, fiyat-kalite dengesini sağlamayı hedefliyor.

Editör: TE Bilisim