Yaz seracılığı projesinin amacı tarla şartlarına göre 1 buçuk - 2 ay önce ürün elde edilebileceği ve farkındalık oluşturulabileceğini görmek.

Projeye dahil olan Namık Kemal mahallesi sakinlerinden üretici Mahmut Güneş bin metrekarelik alan üzerine kurulan domates serası hakkında bilgi verdi. Güneş, kış döneminin sonuna doğru KOP ile geliştirilen ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sayesinde desteklenen sera projesine başvurduk. Seramıza domates ektik, domatesimizden tarla şartlarına göre 1 buçuk-2 ay önce verim aldık. Bütün emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Herkesin bu projeye başvurmasını tavsiye ediyorum. Amacımız yılda üç defa ürün almak, domates hasadımızın ardından marul, yeşil soğan yetiştirmeyi de planlıyoruz'' dedi.

Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Sarıca ise ''Ereğli İlçemizde seracılık son yıllarda amatörce bir şekilde yapılsa da gündem de olan bir mesele değildi. Ancak özellikle KOP İdaresi Başkanlığının yükümlülüğünde ilçe müdürlüğümüz tarafından yapılan bir proje kabul edildi. İlçemizde 11 adet bin metrekarelik yaz serası kuruldu. Bu seraların sahipleri daha önce bu işi amatörce yapmakta iken hem pratik hem teorik eğitimlerle birlikte bu yıl ilk defa ilk bahar aylarında üretime başladılar. Domates, salatalık ve biber üretimi gerçekleşiyor. Burada ki seranın avantajı Ereğli ilçemizde biliyorsunuz tarla domatesi, salatalığı ve biberinin çıkması Temmuz sonunu buluyor ancak bu yaz serasında ilk baharın gelmesi ile birlikte tarla sezonuna göre 1 buçuk - 2 ay kadar önce ürünler sofralarda yerini alıyor. Bunun avantajı yerli ve doğal ürün olması. Üretici hem kendi kazanmış oluyor hem de yerli ürün olarak halkımıza sunmuş oluyor. Bunun yanında bu seraların yapılış amacı bölgemizde bu seracılığın yapılabilir olduğunun ispatıdır dedi.

Sarıca ayrıca, erken ilkbaharda yerli ürünler çıkana kadar arada ki boşluğu değerlendirebilmek sonra sonbahar döneminde taze ürünleri elde edebilmek. Konya ovası kalkınma idaresi başkanlığının destek verdiği bu proje herkesi kapsamıyor. Ereğli’de ki bu sera örnektir. Başvuru yoğun olursa aynı şekilde bir kuruluş yapılabilir diye konuştu.

Editör: TE Bilisim