İster saksılarda çiçekle uğraşmak olsun, ister küçük bir bahçe oluşturmak olsun hayatımıza doğayı sokmak mutlu ve duyarlı yaşamamızı sağlar. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki şifa bahçelerinde de müzik ve bitkiler bir terapi ve tedavi amaçlı kullanılmıştır. Havanın, suyun, toprağın, bitkinin, müziğin canlılar üzerinde çok büyük rehabilite etkisi bulunmaktadır. Bundan yola çıkarak TARIMA ENGEL YOK projesi Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hayata geçirdiği işbirliği protokolü ile 2016 yılında başlatılmıştır.

Ereğli ilçemizde özel eğitim gereksinimi olan öğrencileri 2017 yılında TARIMA ENGEL YOK projesine dâhil edilmiştir. Okulumuzda 3X1 ebadında ve 0,5 metre derinliğindeki kasalar yeni yapılan okulumuza Kasım Aralık 2020 yılı Kasım, Aralık aylarında yerleştirilmiştir. Tarım alanının hazırlanmasında Ereğli Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü destek olmuştur.

Metin Kıratlı Özel Eğitim Meslek Okulumuzda 22 Nisan Günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerimizin de katılımı ile Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Ziraat Mühendisleri ve Eğitmenleri ile Okulumuz Öğretmen ve Öğrencileri ile fide dikimi ile viyollere Ata Tohumu etkinliği gerçekleştirilmişti. Bu tarihte ekilen marul fideleri ile nane fideleri hasat edilme olgunluğa ulaşırken, kasalara ektiğimiz roka, tere, soğan, patates tohumları da hasaty edilebilecek olgunluğa erişti. Viyollere ektiğimiz sebze tohumları ise kasalara ekilebilecek fide olgunluğuna erişti. Tarım Alanında, Marul ve Nane hasatı yaptık. Aynı zamanda Domates, Biber, Patlıcah, Kara Lahana, Kabak, Karpuz ve Kavun fidelerimizi ektik.

AMAÇ;

- Toprak, hava, su, bitki bileşiminin rehabilite ve tedavi edici özellikleri düşünülerek pratikte yapılan tarımsal faaliyetlerle özel öğrencilerin; fiziksel ve zihinsel yeteneklerini geliştirmek, özgüven kazanmalarını sağlamak, özgür ve üretken olmalarına katkıda bulunmaktır.

- Engelli bireylerin akranlarından dışlanmaması, sağlıklı yaşaması, toplumsal ilişkilere katılması, eğitim yoluyla bir meslek kazanması, istihdam olanağı bulabilmesi için çocukluktan topluma kazandırılması sağlanmalıdır.

Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Tarıma Engel Yok Projesi Koordinatörlüğünden alınan projeye ilişkin bilgiyi de paylaşmak isteriz.

HEDEF KİTLE;

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Özel Eğitim Okullarındaki Özel Eğitim Öğrencileri

- 2016​208 öğrenci7 okul

- 2017​365 Öğrenci + 30 (KOMEK öğrencileri) = 395 öğrenci​8 okul

- 2018​178 Öğrenci + 36 (KOMEK öğrencileri) = 214 öğrenci​6 okul

- 2019​362 Öğrenci + 55 (KOMEK öğrencileri) = 417 öğrenci​12 okul

- 2020​1.070 Öğrenci​​​​​​​13 okul

- 2021 Öğrenci 15 okul (devam edilmesi düşünülmektedir.)

İŞLEYİŞ;

2016 yılında; özel öğrenciler için Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama sahası içerisinde tarım arazisi tahsis edilmiş ve alana özel kasalar getirilmiştir. Konusunda uzman eğitimciler eşliğinde özel öğrenciler Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği araçlarla okullarından alınıp uygulamalı eğitimler için ekim dikim alanlarına her hafta götürülmüştür. Ziraat mühendisleri kontrolünde uygulamalı tarımsal faaliyetler; toprak hazırlığı, ekim-dikim, gübreleme, yabancı ot tanıtımı ve çapalama, sulama, hasat öğrencilerle birlikte aşamalı olarak yapılmıştır.

2016 – 2019 yılları arasında domates, salatalık, biber, çilek, kavun, karpuz ürünlerinin hasatı yapılmıştır. Tarımsal faaliyetlere büyük keyifle devam eden öğrenci sayısı, talep üzerine giderek artış göstermiştir.

2019 yılında; Konya Büyükşehir Belediyesinin fidanlığında öğrenciler için ayrılan alana kasalar yaptırılmıştır. 06.05.2019 tarihinde domates, biber, salatalık fidelerinin dikimi Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay Bey’ in katılımıyla öğrencilerle birlikte gerçekleştirilmiştir. Her yıl olduğu gibi özel öğrenciler ekim - dikim alanlarına her hafta götürülmüş ve ekim – dikimden hasat sonuna kadar tarımsal faaliyetler ziraat mühendisleri gözetiminde yapılmıştır. Öğrencilerin; eğitimlere gönüllü olarak ve severek katılım gösterdikleri, olumsuz davranışların azaldığı, motivasyonlarının güçlendiği, mutluluk duygusunun hâkim olduğu konusunda uzman eğitmenleri tarafından geri dönüş olarak bildirilmiştir.

2020 yılında; tarımsal faaliyetlerin öğrenciler tarafından daha rahat yapılabilmesi ve öğrenci etkinlik şartlarına uygun olabilmesi için gelen talep üzerine çalışma sahasının okullarda oluşturulması sağlanmıştır. Okullarda gerekli ön çalışmaların yapılıp saksılarda yapılacak kış uygulaması için uygun bölümler tespit edilip hazırlanmıştır. Okul bahçesinde ise yaz uygulaması için kasalar yerleştirilip hazırlanmıştır. Her bir öğrenciyle saksılara her hafta bir çeşit tohum (bezelye, kornişon, fasulye) olacak şekilde tarımsal faaliyetler ziraat mühendisleri eşliğinde gerçekleştirilmiştir.

Daha önceki yıllarda ürün hasatı gerçekleştirmiş ve hasat ettikleri ürünleri evlerine götürmenin keyfini yaşayan özel öğrencilerimizden ve okullardan talep giderek artmıştır.

Üzülerek söylemek gerekirse; Malum Covid 19 salgını nedeniyle 16 Marttan itibaren okullar resmi tatil ilan edilmiştir. Salgına bağlı olarak yasakların başlamasıyla birlikte bu güne kadar tedbirler alınarak istenilen okullarda görevli öğretmenler, öğrenciler ve Konya Büyükşehir Belediyesinde uzman ziraat mühendisleriyle birlikte tarımsal faaliyetlere aralıklı olarak devam edilmiştir. Okulların yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte tedbirler doğrultusunda projeye okullarda devam edilecektir. Bu tür projeler, engelli bireylerin fiziksel ve zihinsel yeteneklerini geliştirip özgüven kazanmalarına, özgür ve üretken olmalarına önemli katkılar sağlayacaktır.

PROJE ORTAKLARI;

- Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (2016 – 2019)

- Konya Büyükşehir Belediyesi

- Konya Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje çalışmalarına destek olan kurum ve kuruluşlara gönüllülük esasına göre katkı sağlayan öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz.

​​​​​​​

Editör: TE Bilisim