Ereğli’de 11 adet serada Mart ayında dikimi gerçekleştirilen sebze fidelerinde hasat dönemi başladı.

Yaz seracılığında ilk hasadın alındığı Kuzukuyu Mahallesinde Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen program yapıldı.

“KOP ile Ereğli Yaz Seracılığı ile tanışıyor projesi” açılış programına Ereğli Kaymakamı Edip Çakıcı , KOP Konya Başkanı Mahmut Sami Şahin, Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, Ereğli Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Aydın Sarıca, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Zübeyir Dursun, İlçe protokolü ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan üretici Meryem Candan, açık alanda gerçekleştirdikleri domates üretimine nazaran serada ürettikleri domates üretiminin daha az masrafla daha verimli gerçekleştiğini söyleyerek kendisine bu fırsatı sunan herkese teşekkür etti.

Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Aydın Sarıca Ereğli’de KOP Desteği ile 11 adet sera kurumu yapıldığını ve her serada 20 ton civarında ürün elde edildiğini kaydetti.

Projenin ana hedefinin üreticileri yüksek sera ile tanıştırmak, örnek teşkil edecek seralar kurmak, yaz seracılığını benimsetmek, yaygınlaşmasını sağlamak, üreticilerin gelir düzeyinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunmak olduğunu vurgulayan Sarıca, Ereğli’deki 11 adet serada domates, Salatalık, kapya biber, dolmalık ve sivri biber ekimi yapıldığını ifade etti ve projenin Ereğli’ye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin ise kırsal kalkınma programı kapsamında bu yıl üreticilere büyük destekler verildiğini kaydederek, “Bölgesel kalkınmada KOP desteği ile üreticilere katkı sağlanıyor. 2015 yılından bu tarafa 56 milyon TL’lik destek verildi. Bu desteği kooperatifleşerek verimli hale getirmek ve gelir seviyesini artırmak gerekmektedir” dedi.

2011 yılından bu tarafa başta tarım ve hayvancılık olmak üzere pek çok sektörde projeye destek sağladıklarını vurgulayan KOP Konya Başkanı Mahmut Sami Şahin, bu süreçte 1.9 milyar TL mali destek sağladıklarını kaydetti.

Dünyada gıda arzında büyük problemler yaşandığına dikkat çeken Şahin, “ Türkiye olarak hükümetimizin aldığı tedbirlerle bu problemleri biz yaşamadık. Bugün hayata geçirilen bu proje 2020 mali destek programı ile hayata geçirildi. Bu projede ürün artışı ve ekonomik katkı önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Amacımız bu projeleri nitelikli ve verimli üretimi artırarak bölge halkına ulaştırmaktır” diye konuştu.

Yaz seracılığında üretimin erkene çekilmesi ile iklim şartlarından korunmasının sağlandığına değinen Ereğli Kaymakamı Edip Çakıcı, “Böylelikle dekar başına ürün alım verimi artıyor. Projenin en önemli amacı örnek teşkil etmesidir. Şu bir gerçektir ki, üretici elde edilen ürünü görmek istiyor.

Dünyada tüketim ve üretimde büyük rekabet var. Farklı tekniklerle üretim artıyor. Piyasa koşullarında üretilen ürünleri iyi şekilde pazarlamak gerekiyor. Bu proje ile Ereğli’de daha kaliteli ve verimli ürünler elde edilerek pazarlanacaktır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından ise program ikramlarla son buldu.

Editör: TE Bilisim